Nog nooit aan een jamsessie meegedaan? Dan hebben we hier wat tips voor je en (straks) enkele vaak gespeelde jazz songs om in te studeren.

We hanteren als spelregel bij de jamsessies: elke 2 nummers wordt gewisseld van instrumentalisten/vocalisten. De sessieleider geeft dit aan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen aan beurt kan komen. De nummers worden ter plekke met de sessieleider bepaald.

De songs komen van https://jazzbacks.com/pages/a-z-list-of-jazz-standards
Wij hebben er een aantal voor je gekocht. Uiteraard kun je er zelf ook eens rondkijken, echt de moeite waard. Bladmuziek voor elk instrument is steeds bijgesloten. Ook is het handig als je de app iReal-Pro downloadt. Met deze app kun je een lijst van meer dan 1.500 jazz standards downloaden waarvan er een aantal met regelmaat tijdens jamsessies worden gespeeld. Met iRealPro is het eenvoudig om elk nummer naar de toonsoort voor jouw specifieke instrument om te zetten.  Je kunt nummers afspelen, de begeleiding van instrumenten kiezen, het ritme en de toonsoort aanpassen.

Blue Bossa, een bekende eenvoudige standard van Kenny Dorham, beroemd geworden door saxofonist Joe Henderson, is een aanrader https://jazzbacks.com/collections/learn-to-improvise-for-all-instruments/products/learn-to-improvise-blue-bossa

Watermelon Man

Hieronder een paar links voor vocalisten

Hier kun je het volledige Realbook als PDF downloaden. Er zijn verschillende volumes. Kijk maar even voor welk instrument jij het nodig hebt https://www.swiss-jazz.ch/partitions-real-book.htm