Jammen

Jamsessie na een concert

Wil je een nummer meespelen/zingen? Geef enkele nummers van je voorkeur op via mail naar info@jazz-dokkum.nl De vrijdag voor het concert worden op deze pagina en op onze Facebook pagina de gekozen nummers van de jamsessie vermeld.

Het concert van Jack Bottleneck op zondag 12 mei 2024 wordt NIET afgesloten met een jam-sessie.

Deelnemen aan onze jamsessies

Spelregels:
Na elk concert van Jazz Dokkum wordt een jamsessie gehouden voor redelijk gevorderde jazz amateurs. Er worden maximaal 6 nummers gespeeld. Wil je ook deelnemen? Geef je dan op via mail met jouw instrument (of zang) en twee of drie nummers van jouw voorkeur en de gewenste toonsoort van het nummer. Één dag van te voren publiceren we op onze site en Facebookpagina een bericht met de gekozen nummers voor de jamsessie. We hanteren als spelregel dat bij elke 2 nummers steeds wordt gewisseld van instrumentalisten/vocalisten (soms sta je langer omdat je bijvoorbeeld de enige pianist bent). De sessieleider geeft de wissels aan. Zo zorgen we ervoor dat iedereen een kans krijgt.

Structuur van een jazz standard:
We hanteren standaard dat een nummer volgens een gebruikelijk schema wordt gespeeld: intro (naar keuze van de pianist/instrumentalist), 1e chorus thema, 2e chorus solo*, 3e chorus thema + slot (outro). Bij twee solisten is de volgorde: 1e chorus thema, 2e chorus eerste solo, 3e chorus tweede solo (2), 4e chorus thema + slot (outro). Er worden per nummer dus niet meer dan twee solo's gespeeld.
*) is het chorus erg kort -bijv. maar 8 maten-  kan de sessieleider besluiten dat je nog een chorus solo speelt. Hou zijn/haar aanwijzingen in de gaten tijdens het spelen.

Tips voor het spelen in een jam:
Je staat op het podium met andere muzikanten en er zit publiek bij, hou daar rekening mee. Dat betekent stemmen van je instrument doe je in mute-stand of zo zacht mogelijk. Zorg er ook voor dat je je muziek klaar hebt staan, in iReal-Pro op je tablet (of op papier). Begin niet eerder met een nummer voordat de sessieleider -of drummer- heeft afgeteld. Kijk bij iedere overgang -einde intro of einde van een chorus- naar elkaar en let op welke aanwijzingen de sessieleider geeft. En vooral; geniet van het samenspelen!

Hier vind je meer jazzmuziek
Je kunt alle essentiële jazz nummers downloaden in C, B flat and E flat voor instrumentalisten EN vocalisten via https://www.swiss-jazz.ch/partitions-real-book.htm#Volume1 en ook op: https://www.swiss-jazz.ch/partitions-real-book.htm#Volume1 plus op http://jstreetjazz.com/FakeBooks/

iReal-Pro de super app!
De app iReal-Pro is superhandig, vooral ook omdat je een nummer heel eenvoudig omzet naar een andere toonsoort. Met deze app kun je bijvoorbeeld een lijst van 1.410 jazz standards downloaden of 938 latin nummers. 
Je kunt nummers afspelen, de begeleiding van instrumenten kiezen, het ritme aanpassen, een eigen playlist maken, nummers editen, enz.